30/4/13

Ομιλία του Προέδρου της ΝΤΕΒΙΣ Μεχμέτ Σεϊς 1η Μαίου 2013 – Λευκωσία
1η Μαίου 2013 – Λευκωσία 

Αγαπητοί Σύντροφοι σας χαιρετώ,
Για ακόμα μια φορά τιμούμε την μνήμη των πρωτοπόρων εργατων που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη του κεφαλαίου εναντίον της εργασίας. Ο αγώνας μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας στον οποίο αυτοί οι εργάτες θυσιάστηκαν για μια καλύτερη ζωή, ακόμα συνεχίζεται.

Σήμερα οι κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές μας γυρίζουν σε συνθήκες ζωής και εργασίας των αρχών του 19ου αιώνα. Οι καπιταλιστές και τα κράτη τους μετατρέπουν την κρίση, η οποία είναι αποτέλεσμα των αδιεξόδων του καπιταλισμού, σε ευκαιρία για να πλουτίσουν περαιτέρω τα αφεντικά. Ενώ την ίδια στιγμή σπρώχνουν στη φτώχια τα πλατιά λαϊκά στρώματα. 

Δεν υπάρχει καμιά διαφορά ανάμεσα στις πολιτικές που επιβάλλει η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης εναντίον των Τουρκοκυπρίων στα βόρεια της Κύπρου, από αυτές που επιβάλλει η Ε.Ε και η Τρόϊκα εναντίον των Ελληνοκυπρίων στα νότια του νησιού. Σχεδιάζεται ένα παιχνίδι για να πάρουν από τα χέρια μας ότι απέμεινε στους Κύπριους. Επιδιώκουν να πάρουν από τα χέρια μας τη βούλησή μας.

Με την ευκαρία της Πρωτομαγιάς, μέρας Διεθνούς Αλληλεγγύης και Αγώνα των Εργαζομένων, απευθύνω τους πιο θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους Ελληνοκύπριους αδερφούς μας που αγωνίζονται ενάντια στις επιθέσεις της Τρόϊκα. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αντιμετωπίζουμε τα ίδια ακριβώς προβλήματα και οπωσδήποτε θα πρέπει να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας κοινής βάσης αγώνα. Απέναντι στην πηγή όλων μας των προβλημάτων που είναι η διχοτόμηση, θα πρέπει να ενισχύσουμε τον κοινό μας αγώνα.


Αγαπητοί μου Φίλοι,
Ο αγώνας για την Ειρήνη είναι αδιάσπαστο κομμάτι του αγώνα της εργατικής τάξης για δουλειά και ψωμί. Ένα κύριο κομμάτι του αγώνα μας στην Κύπρο, είναι η προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Δυστυχώς δεν έφτασαν σε θετικό αποτέλεσμα οι συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Όμως σε αυτή τη διαδικασία η αποδεχτή και από της δύο κοινότητες λύση, η λύση που είναι εφικτή με βάση το διεθνές δίκαιο, είναι η Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρος.

Τα σημεία που μέχρι σήμερα συμφώνησαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, προνοούν για Ομοσπονδία. Οι διαπραγματευτές θα πρέπει να μείνουν  αφοσιωμένοι σε αυτό το στόχο. Εμείς ως Κύπριοι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε απόψεις που υπηρετούν τη διχοτόμηση. 

Με βάση τις αποφάσεις στις συνομιλίες που γίνονται στη βάση των Ηνωμένων Εθνών, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα κοινό Ομοσπονδιακό Κράτος. Αυτό το κοινό κράτος θα πρέπει να είναι η ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρος, η οποία θα έχει μία και μόνη κυριαρχία την οποία θα ασκούν από κοινού οι Κύπριοι, θα έχει μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

Χωρίς να περάσει άλλος χρόνος, πρέπει να γίνει προσπάθεια για τη λύση. Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες σε ένα πρόβλημα όπως το Κυπριακό, το οποίο διαρκεί εδώ και μισό αιώνα. Όμως ενά πραγματικά θέλουμε να επανενώσουμε την πατρίδα μας δε θα πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόδιο προς τη λύση. Σε αυτό το θέμα συνεχίζουμε τον κοινό μας αγώνα βασισμένο σε αρχές με την ΠΕΟ. Και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υλοποιήσουμε και νέους στόχους.

Ο αγώνας της 1ης Μαϊου συνεχίζει να φωτίζει το δρόμο μας. Ο αγώνας για απελευθέρωση της εργασίας, για ειρήνη και για μια κοινή πατρίδα θα συνεχιστεί. Ζήτω η 1η Μαϊου, μέρα διεθνούς ενότητας, αλληλεγγύης και αγώνα των εργατών. Ζήτω η Κόκκινη Πρωτομαγιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου