29/5/13

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΧΕΝΤΙΓΙΕ ΓΙΗΤΛΕΡ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ





ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΧΕΝΤΙΓΙΕ ΓΙΗΤΛΕΡ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ  
29.5.2013 ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αγαπητοί Φιλοξενούμενοι, Αγαπητοί Φίλοι,

Θα ήθελα να ξεκινήσω την ομιλία μου για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις γυναίκες της πατρίδας μας με τις ευχαριστίες μου και την ικανοποίηση μου που βρισκόμαστε ξανά μαζί.
Ως μέλη της γυναικείας οργάνωσης του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, πιστεύουμε ότι ο ακρογωνιαίος λίθος της επανένωσης της πατρίδας μας και της οικοδόμησης καλύτερων ημερών για τους ανθρώπους μας είναι οι γυναίκες. Πιστεύουμε ότι ο δρόμος προς την ειρήνη θα γίνει από τις γυναίκες. Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η οικονομική κρίση που κτυπά και τις δύο πλευρές της πατρίδας μας επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες και ότι η θέση μας στην οικονομία, στην κοινωνία και την πολιτική θα αμφισβητηθεί. Στοχεύουμε λοιπόν να παράξουμε λύσεις που να βοηθούν στην όσο το δυνατό καλύτερη αντιμετώπιση της ζημιάς. 

Η κρίση που άρχισε το 2008 και που εξαπλώθηκε με ταχύς ρυθμούς επηρέασε περισσότερο από όλους τις γυναίκες και τις έχει απομακρύνει από την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή. Ο ρόλος της γυναίκας στην οικονομική ζωή περιορίστηκε στην ανασφάλιστη και ευέλικτη εργασία. Αυτό δείχνουν και οι περισσότερες έρευνες που έγιναν από τότε. Σε περιόδους κρίσης, οι γυναίκες δουλεύουν χωρίς ασφάλιση, με χαμηλότερους μισθούς και μεγαλύτερα ωράρια. Στο ίδιο πλαίσιο η βία κατά των γυναικών αυξάνεται και η γυναίκα αναγκάζεται να περιοριστεί στο σπίτι με ότι αυτό συνεπάγεται.
Στα βόρεια της Κύπρου, η οικονομία διευθύνεται με οικονομικά πακέτα τα οποία εδώ και καιρό χτύπησαν κόκκινο. Επικεντρώνονται στο να αναγκάσουν τους Τουρκοκύπριους να ζουν δανειζόμενοι την ίδια τους τη ζωή. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε μία οικογένεια που να μην έχει δάνειο. Η κρίση και οι συνέπειες της στο βόρειο μέρος της Κύπρου, προκαλούν την αύξηση των διαζυγίων, αλλά και την αύξηση των αυτοκτονιών. Οι έρευνες που έγιναν αυτό το διάστημα δείχνουν ότι η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια σκλαβώνουν τους Τουρκοκύπριους.
Τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης που διαρκεί για χρόνια και που εμβαθύνεται, φυσιολογικά δε θα είναι διαφορετικά από τον υπόλοιπο κόσμο. Όσο μικραίνει η οικονομία, τόσο περισσότερο οι γυναίκες θα καταδικάζονται στην ανεργία, στους χαμηλούς μισθούς, στην ανασφάλιστη εργασία. Την ίδια στιγμή, η ανεργία και τα κοινωνικά προβλήματα θα συμβάλλουν περισσότερο στη βία κατά των γυναικών και στις διακρίσεις.
Σήμερα η οικονομική κρίση βαθαίνει και έχει φτάσει στο σημείο να απειλεί τους Κύπριους και ιδιαίτερα τις Κύπριες γυναίκες.
Εμείς ως γυναίκες αναλαμβάνουμε κυρίαρχο ρόλο στην επανένωση της πατρίδας μας και τώρα αυξάνονται οι ευθύνες μας για ενίσχυση του αγώνα για ισότητα σε συνθήκες κρίσης. Από κοινού θα πρέπει να αντισταθούμε στη βία κατά των γυναικών, στην ανισότητα των φύλων κκαι σε κάθε πολιτική που εντείνει αυτά τα φαινόμενα.
Η γυναικεία οργάνωση του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει τον κοινό αγώνα για συνεργασία των γυναικών της Κύπρου, για επανένωση της πατρίδας και για το κοινό μας μέλλον.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους και όλες για την συμμετοχή σας στην εκδήλωση και να ευχηθώ όπως αυτή η συνεύρεση συμβάλει στην οικοδόμηση του κοινού μας μέλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου